Guvernul ORBAN a anunțat, după încheierea ședinței săptămânale, că pensia de la stat nu va mai putea fi cumulată cu veniturile bugetare. În acest context, beneficiarii celor două tipuri de venituri trebuie să renunțe la unul dintre acestea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi. În urmă cu o săptămână, ministrul muncii Victoria Violeta ALEXANDRU declara intenția de a legifera această interdicție.
    Noul proiect de lege se referă și la cumulul veniturilor bugetare și a pensiilor speciale (de exemplu: ale magistraților, militarilor etc.).
    Persoanele vizate de această nouă lege au la dispoziție 15 zile, de la intrarea legii în vigoare, în care trebuie să opteze pentru unul dintre cele două venituri.
    La sfârșitul anului 2018, a mai fost formulat un proiect de lege referitor la interdicția pensionarilor de a se angaja la stat și pensiile să nu poată fi asociate cu salariile bugetare.
    La începutul anului 2019, a fost supus dezbaterii un alt proiect de lege care viza limitarea cumulului pensiei cu veniturile salariale bugetare până la nivelul salariului minim brut garantat în plată.
    De asemenea, în perioada guvernării lui Emil BOC a fost adoptată măsura care interzicea în mediul bugetar cumulul pensiei cu salariul pentru persoanele care primeau o pensie de cel puțin valoarea salariului mediu brut pe economie.
    De reținut este faptul că noua lege adoptată de Guvernul ORBAN  nu se aplică în cazul persoanelor care primesc pensia de la stat și se angajează în mediul privat.